At blive sat pris på

Af Desmer

juni 19, 2022

Måske er det bare mig, der er umoderne og ikke kan finde ud af det der ’tro på dig selv’ mantra. Som aldrig er helt sikker på at være god nok og finder det mærkelig, bare frejdigt at vade frem og hævde egen fortræffelighed. Men solen skinner nu alligevel mere og lysere de dage, hvor nogen har gjort sig den ulejlighed at sige ’godt gået’! Især, hvis man tør tro på, at de mener det.

Ikke alle kan finde ud af at tage imod ros og lykønskninger. Jeg er en af dem, der bliver sådan lidt småforlegen og begynder at bortforklare succes’en, uklædeligt rødmende. Som finder på allehånde undskyldninger for, at det nok i virkeligheden er en fejl, en tilfældighed, eller i det mindste forholdsvis ufortjent. Men jeg jubler sgu’ stadig indvendigt, uanset hvor utilpas jeg føler mig i situationen.

Det ER simpelthen skønt at blive sat pris på! Eller – hvis man vil undgå grimme associationer til mennesker på auktionsblokke – at nogen finder værdi i det, man har at tilbyde. Når ens manuskript bliver antaget, for eksempel. Eller når folk tager sig tid til at bemærke – eller skrive – noget positivt om den bog, man med neglebidende nervøsitet har frigivet til almen beskuelse.

Skulle nogen derfor finde forfatteren en anelse rundt på gulvet for tiden, har det en naturlig årsag. Forlaget Forfatterskabet har valgt at indstille min debutroman Navari til Dansk Fantasy Pris 2022! Kriterierne (i uddrag) for at blive indstillet er ’fantasy i høj kvalitet, hvor både world building, plot, karakterer og helhed spiller sammen’. Foruden at bogen skal være skrevet til unge og/eller voksne.

Min ambition har hele tiden været rettet skyhøjt: Drømmen er at kunne måle sig med de fire- og femstjernede fantasyromaner af en vis livvidde, der er min egen foretrukne litteratur. Så det er temmelig vildt at blive bedømt til at kunne konkurrere på de vilkår, prisens kriterier lægger op til. Én ting er at forlange det af sig selv. Noget andet er, at også andre ser et potentiale!

Vinder vi (bogen og jeg)? Næppe sandsynligt. Der er en læserkonkurrence involveret, og jeg vil vædde et stort antal gamle hatte på, at Navaris omfang her i sig selv vil tippe vægtskålen i retning af mine med-nominerede – hvis Team Desmer overhovedet når så langt som til shortlisten. Men heldigvis er det ikke nødvendigt at vinde for at føle sig værdsat, og jeg vil henrykt heppe på resten af de longlistede debutanter.

Hvem af os får lov til at danse på bordene endnu engang, når shortlisten frigives den 1. august?

Det bliver mere og mere tydeligt for forfatteren her, at jeg – eller Skæbnevæveren, ham med den til tider bizarre humor – må have timet min debut næsten uhyggelig heldigt. Fantasy på dansk har haft magre vilkår, ofte ignoreret af boghandlere og forbigået af potentielle læsere, der alt for hurtigt blev drevet over i den fremmedsprogede eller oversatte del af genren.

Indtil forfatter Julie M. Day var så flabet at undre sig. Højt, høfligt – og effektivt!

#meredanskfantasy blev født i sommeren 2020 og udviklede sig med lynets hast, takket være et bundt hårdtarbejdende, engagerede frivillige. Initiativet er nu at finde som Dansk Fantasy på Instagram, Facebook og ikke mindst i form af danskfantasy.dk, til gavn og glæde for alle med interesse i genren. Foruden, at vi dansksprogede fantaster nu har fået en særlig hædersbevisning at sukke efter.

Dansk Fantasy Pris (Årets Danske Fantasybog) blev uddelt første gang i 2020, uden særskilt debutantliste. Året efter opstod prisen, som den ser ud i dag: Et samarbejde mellem Dansk Fantasy, den landsdækkende læsekreds The Fantasy Fellowship og Fantasyfestivalen i Esbjerg, sidstnævnte allerede et veletableret og årligt imødeset event. Prisen uddeles nu på Fantasyfestivalen i september, med vinderne omgivet af med-fantaster og kunstnerkolleger.

Undertegnede ydmyge, debuterende forfatter – langvarig fan af genren, og en af de mange, der nok alt for tidligt flygtede til de store, engelsksprogede fantasyvidder – vil hermed gerne udtrykke sin dybfølte tak til de, der formåede at sætte et så længe tiltrængt fokus på dansksproget fantasy! Hvor er det FANTASTISK, pun not intended, at vi – læsere og forfattere uden evner udi det engelske – har fået lov at flytte ud af kælderlokalet.

Det næste logiske step må vel så blive at vise tvivlerne, at genren netop ER fantastisk? Lidt for mange rynker stadig på næsen og mumler ’børnelitteratur’ eller ’virkelighedsflugt’ uden at ane, hvilket kaleidoskop af oplevelser, der går deres næse forbi.

Her kan du finde flere artikler, betragtninger og tirader i samme kategori:

Uegnet som prinsesse

Uegnet som prinsesse

Jeg er helt og aldeles uegnet som prinsesse! Både de moderne, diplomatisk konverserende og de...

De frygtede glasøjne

De frygtede glasøjne

Selv den svageste antydning kan kalde dem frem. Hos nogle starter den første, næsten umærkelige tilbagetrækning allerede, når man – uanset hvor diskret – bruger trylleformularen: ”… min bog…” Angsten er tydelig. Fremturer man herfra, uopmærksom og måske sulten efter andet end smalltalk, møder man glasøjnene: Tomme, livløse spejlrefleksskærme.

Den magiske udgivelse

Den magiske udgivelse

Udgivelsen er lakmusprøven, forfattertesten, beviset på at være god nok til at færdes i møblerede hjem. Sådan kan det i hvert fald føles på ’spirestadiet’, hvor tvivlen jævnligt angriber, mens man nervøst sammenligner sig med ’de store’ og tenderer mod at opgive på forhånd.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *