Herunder findes udvalgte anmeldelser fra Goodreads og danskfantasy.dk, citeret i fuld længde med links til den originale tekst:

Profilbillede FOR BigBoy88 på Goodreads 2022

Anonym anmelder BigBoy88 på Goodreads:

Navari – de som ved er et velskrevet, frisk pust i fantasygenrens ellers rimelig udtømte idébibliotek, selvom bogen ikke viger tilbage for at bruge nogle kendte, gennemtestede koncepter. Det betyder, at historien føles ny og forfriskende samtidig med, at den ikke virker så fremmed, at stoffet bliver svært at forholde sig til.

I Navari følger vi en gruppe legekammerater i alderen 7-13 år, der bor omkring det nedslidte villakvarter Marathé i udkanten af Lania, Oklanas hovedstad. En dag støder de på en fremmed pige, hvis sælsomme væremåde fatter deres interesse. Vennernes nysgerrige natur får dem hurtigt til at stifte bekendtskab med den sære tilflytter, og inden længe finder de sig selv på grænsen mellem den moderne verden og et mystisk ursamfund, hvor Lovene og Kræfterne hersker. Mens truslen om en invasion fra nabolandet vokser, hvirvles slænget fra Marathé ind i en tusindårgammel, hemmelig krig, der vil komme til at sætte sit præg på hver af dem.

Navari er en bog, som kræver tålmodighed. Der går rigtig mange sider, før handlingen begynder at trappe op, og før Navaris unikke verden for alvor åbnes op for en. Men dette kan – til en vis grad – faktisk ses som en styrke. Størstedelen af Navari er en opdagelsesproces, hvor vi for hvert kapitel får udleveret endnu en brik til puslespillet, vi sammen med resten af hovedpersonerne gradvist stykker sammen. Introduktionen er måske en tand for langsom til min smag, dog tænker jeg, at hvis vi bare havde fået serveret hele hemmeligheden fra start af, ville meget værdi være gået tabt. Navaris umiddelbare langtrukkenhed betyder også, at der er plads til mange detaljer. Verdenen føles derfor meget udbygget (hvilket den er) og i forlængelse heraf virkelig. Det ville også være svært på kortere tid at etablere det utroligt store karaktergalleri, som jeg, trods min tvivl i begyndelsen, med tiden lærte at kende.

Ligesom i mange andre tilfælde hvor bogen viser sin originalitet, stiller Navari også et overset spørgsmål: Hvor gammel skal man være for at kunne tage ansvar? Børnene fra Marathé er, tjaaa… børn. De har underlige prioriteter og gør og siger indimellem nogle lettere blødsødne ting, der får ens tær til at krumme sammen. Det får dem til at stå i stor kontrast til deres jævnaldrende, Navari-fødte venner Lariel og Findel, der trods deres aldre handler som voksne mennesker. Efterhånden som flokken af ikke-Navari bevæger sig ind og ud af Lovens gråzoner og begge kriges grusomheder, bliver de også selv hærdede og begynder at få tildelt og selv tage ansvar. De gør op med deres naivitet og sætter spørgsmålstegn ved ”Lysets” handlinger såvel som ”Mørkets”. Så er børn virkelig små, impulsive, uansvarlige bæster, der har brug for konstant beskyttelse, eller er denne opfattelse blot et biprodukt af vores måde at opdrage dem på?

Alt i alt tror jeg, at Navari har potentiale til at blæse nyt liv i dansk fantasy og involvere en lidt større målgruppe end kun de unge. Bogen er original og velskrevet, samtidig med at den jonglerer med nogle interessante spørgsmål. Derudover leverer Navari en detaljeret, realistisk verden befolket med personligheder, der trods deres ofte tydelige karaktertræk aldrig kommer til at virke overdrevne. Man kan dog diskutere, hvorvidt starten og den generelle pacing har for sløvt et tempo, og jeg tror bestemt, at der kunne være blevet gjort mere ud af slutningen. Der skal jo også være noget, man kan gøre bedre i 2’eren, right?”

OBS: Citeret tekst er hentet fra Goodreads pr. d. 12.04.22 og reflekterer dermed IKKE eventuel senere revision.

Symbol for utilfreds læser

Den utilfredse læser

Har forfatteren indtil videre ikke hørt fra. Men en del læsere har følt sig udfordret af det store persongalleri og de mange fremmedklingende navne. Følgende udtalelse er dukket op et par gange under konversation:

“Det er lidt lissom at læse de dér russiske romaner …”

De mest kritiske røster vil kunne findes her

Her er også plads til netop DIN anmeldelse af Navari! Log ind på Goodreads  eller danskfantasy.dk og aflevér din uforbeholdne. Så henter forfatteren fangsten, næste gang hun lægger vejen forbi. OBS: Kun seriøse anmeldelse kommer i betragtning, og de verbale øretæver har deres egen Hall-of-Flame (som findes her), af hensyn til forfatterens Zen.